CAN-rendszer hibakereső

Ma már a járművek olyan informatikai rendszereket tartalmaznak, melyek megértése, lehetséges hibáinak behatárolása külön szakma. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 1983. óta tanulom az informatikát, folyamatosan, napi szinten… Mert azt megtanulni nem, csak tanulni lehet. Az elmúlt pár évben sok esetben láttam, hogy a csodaszernek hitt diagnosztikai eszköz semmit nem ért, mert magának az autóban lévő elektronikai rendszernek volt problémája.

Az általam kifejlesztett eszköz nem egy újabb OBD scanner, hanem a fedélzeti elektronikának a hibáit igyekszik megkeresni, amik lehetetlenné teszik az öndiagnosztikai eszközök – és ezzel a hibakód olvasó – hatékony használatát.

Amikor CAN hibát kapunk, végképp borul a mutatvány, sokan ilyenkor elkezdik találomra „lehúzkodni” vagy cserélgetni az egyes vezérlőket. A CAN hibára utaló jeleket olyan sok minden okozhatja, hogy csak igen időigényes és komoly elektronikai ismereteket igénylő tesztelési folyamat során lehet meghatározni, azok közül valójában mivel állunk szemben. Az eszközt erre terveztem, vagyis, hogy végig vigye helyettünk ezt a hibakeresési folyamatot.

Jelenleg az eszköz „okosítása” folyamatban van, igyekszem minél többféle automatikus felismerésre alkalmassá tenni, az első teszt változat remélhetően a jövő év elején elérhető lesz.